Türkiye’de Elektrikli Araçlara Talep Artıyor: İlk 4 Ayda 20 Bini Aşkın Satış!

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep hızla artıyor! Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2024 yılının ilk 4 ayında “tam elektrikli” otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %273 artarak 20 bin 255 adede ulaştı. Bu artış, elektrikli araçların Türkiye otomobil pazarındaki payını da önemli ölçüde yükseltti.

Benzinliler Hala Önde, Elektrikliler Hızla Yükseliyor:

Söz konusu dönemde toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %11,3 artarak 371 bin 438 adet olarak gerçekleşti. Bu satışların %65,4’ünü benzinli, %11,1’ini dizel, %0,8’ini otogazlı ve %22,7’sini elektrikli motorlu araçlar oluşturdu.

Elektrikli Araçlarda Uzatılmış Menzilli Modeller de İlgi Gördü:

Araçtaki bataryayı şarj etmek için benzinli bir motor jeneratörle bir elektrik motorunu çalıştırarak tekerleklere güç sağlayan sisteme sahip (uzatılmış menzil) araçlar da dahil edildiğinde elektrikli otomobil satış sayısı 23 bin 102’ye yükseldi. Bu da elektrikli araçların pazar payını %6,9’a çıkardı.

Nisan Ayında da Elektriklilere İlgi Yoğun:

Nisan ayında ise toplam 6 bin 546 “tam elektrikli” otomobil satıldı. Bu da nisan ayındaki pazar payının %10,7’ye ulaştığını gösteriyor.

Dizel ve Otogazlılarda Düşüş Devam Ediyor:

Benzinli otomobil satışlarında geçen yılın ilk 4 ayına göre %14,1 artış yaşanırken, dizel ve otogazlılarda sırasıyla %27,3 ve %26,5 düşüş gerçekleşti. Dizel satışlardaki düşüşün ana nedeninin global üreticilerin dizel otomobil üretimini sonlandırma sürecinin devam etmesi olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep hızla artıyor ve bu durum, önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Elektrikli araç satışlarının artmasında, devlet teşvikleri, şarj altyapısının gelişmesi ve benzin fiyatlarının artması gibi faktörler etkili oluyor.