Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü, Nisan ayında 1,3 gigavat artarak 13,9 gigavata ulaştı ve bu alanda rekor kırdı. Bu artış, Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltma ve net sıfır emisyon hedefine ulaşma çabalarında önemli bir adım olarak görülüyor.

Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Yapılan Değişiklikler Artışı Tetikledi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, bu artışta Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin önemli rol oynadığını söyledi. Önceki yönetmelikte lisanssız elektrik üretim tesisleri ile tüketim tesislerinin aynı dağıtım lisansı bölgesinde olması gerekirken, bu kısıtlamanın kaldırılması ve ilgili tesislere üretim fazlasını satma imkanı tanınması, kurulumları hızlandırdı.

İhracatçı Firmalar Güneş Enerjisine Yöneldi

Erkan, Avrupa Birliği’nin “Yeşil Mutabakat” programı çerçevesinde Türkiye’nin sanayi sektörünün de üretim yaparken karbon salımı yapmayarak veya nötrleyerek faaliyet göstermeyi amaçladığını ve ihracat yapan firmaların ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yöneldiğini aktardı. Fabrikaların karbon ayak izini düşürmesinde en hızlı yollardan birinin bu olduğunu ifade eden Erkan, bu sebeple özellikle ihracat yapan firmaların 1 Ocak 2026’dan önce elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılamak için lisanssız güneş santralleri kurmaya başladığını söyledi.

Hedefe Ulaşmak Mümkün

Erkan, bu gelişmelerle ilerleyen zamanlarda güneş enerjisi kurulu gücünde yeni rekor artışların olacağına dikkati çekerek, “Yatırımcıların aldığı çağrı mektupları neticesinde yüksek güçlerde santraller devreye girecek ve artışlar hız kesmeden devam edecek. Sayın Bakanımızın dile getirdiği her yıl 3,5 gigavat güneş ve 1,5 rüzgar santrali devreye alma hedefine bu şekilde çok rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

Güneş enerjisi kurulu gücündeki bu rekor artış, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma ve net sıfır emisyon hedefine ulaşma çabalarında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ve ihracatçı firmaların yenilenebilir enerjiye yönelmesi, bu artışın temel sebepleri arasında yer alıyor. Güneş enerjisindeki bu gelişmeler, Türkiye’nin enerji sektöründe önemli bir dönüşümün yaşanacağına işaret ediyor.