Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için önemli bir adım atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’li enerji devi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
Anlaşma gerçekleşirse, Türkiye LNG tedarikinde önemli bir çeşitlendirme sağlayacak ve tek bir tedarikçiye bağımlılığını azaltacak. Bu sayede Türkiye’nin enerji güvenliği ve pazarlık gücü de artacak.
Görüşmelerin 10 yıllık bir anlaşma için yapılması planlanıyor. Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Türkiye’ye yılda 2,5 milyon ton LNG sağlanacak. Bu miktar, Türkiye’nin yıllık LNG ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin tedarik güvenliğini sağlamak için farklı kaynaklardan gaz alımı seçeneklerini değerlendirdiklerini söyledi. Bayraktar, “Tedarik güvenliği için bir yerden gaz almamız gerekiyor. Bu Rusya olabilir, Azerbaycan olabilir, İran olabilir veya LNG seçenekleri olabilir. Rekabetçi bir noktadan değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun yapımında Rusya ile işbirliği halinde olduklarını anımsatan Bayraktar, Karadeniz’de benzer bir nükleer projeye Rusya’nın yanı sıra, Güney Kore’nin de ciddi ilgisi olduğunu söyledi.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz, Güneydoğu’da da petrol çıkarıp işlettiğini aktardı. Bayraktar, bu yıl sonunda Karadeniz’de doğal gazın yanı sıra petrol aranacağını da ifade etti.
Bakan Bayraktar’ın açıklamaları, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için kararlı olduğunu gösteriyor. Yürütülen bu projeler, Türkiye’nin enerji güvenliğini ve pazarlık gücünü önemli ölçüde artırabilir.