DSÖ’nün bilgilerine nazaran dünya nüfusunun neredeyse tamamı sıhhatsiz hava soluyor

Investing.com – Dünya Sıhhat Örgütünün Pazartesi günü yayımladığı rapora nazaran, dünya nüfusunun neredeyse tamamı (%99) DSÖ hava kalitesi standartları sonunu aşan ve insan sıhhatini tehdit eden nitelikte hava soluyor.

117 ülkede 6000’den fazla kentte hava kalitesinin gözlemlendiğini belirten DSÖ, bu kentlerde yaşayan insanların hâlâ tehlikeli düzeylerde parçacıklı unsur ve azotdioksit solumaya devam ettiği bilgisini paylaştı.

Düşük ve orta gelirli ülkeler daha çok etkileniyor

Yayımlanan sayılar, havadaki ziyanlı parçacıklı unsur ölçüsünü ölçmeye yardımcı olan PM2,5 ve PM10 oranlarının yaklaşık 2000’e yakın kentte, 2011 raporlarına kıyasla 6 kattan fazla arttığını gösteriyor. Düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerin vatandaşlarının bu kirlilikten en çok etkilenenler olduğunu belirten DSÖ, parçacıklı hususun soluma yoluyla akciğer hastalıklarına, kan sirkülasyonuna girerek felç ve teneffüs yolu hastalıklarına neden olabileceğinin altını çizdi.

Bu bulgular, Dünya Sıhhat Örgütünü hava kirliliği düzeylerini düşürmek ismine fosil yakıt kullanımını azaltmanın ve ek somut adımlar atmanın kıymetini vurgulamaya itti. DSÖ Genel Yöneticisi Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Mevcut güç kaygıları, daha pak, daha sağlıklı güç sistemlerine geçişi hızlandırmanın ehemmiyetini vurgulamaktadır.” dedi. Ghebreyesus, “Yüksek fosil yakıt fiyatları, güç güvenliği, hava kirliliği ve iklim değişikliği üzere sıhhat sıkıntılarının ele alınmasının aciliyeti, fosil yakıtlara bağımlılığı çok daha az olan bir dünyaya hakikat daha süratli hareket etme muhtaçlığının altını çiziyor.” diye ekledi.

DSÖ, hükümetlere hava kalitesini düzgünleştirmek için atabilecekleri adımları sıraladı

DSÖ, Hava Kalitesi Yönergelerine nazaran hükümetlere kentlerdeki hava kalitesini düzgünleştirmeye yönelik şu teklifleri sundu:

  • Hava kalitesini gözlemleme ve hava kirliliği kaynaklarını belirleme,
  • Yemek pişirme, ısıtma ve aydınlatma için sadece pak güç kullanımına geçişi destekleme,
  • Şahsi araç kullanımı yerine inançlı ve düşük fiyatlı toplu taşıma sistemlerine teşvik etme ile birlikte yaya ve bisiklet dostu güzergahlar oluşturma,
  • Güç verimliliği yüksek olan konutlara ve güç üretimine yatırım yapma,
  • Sanayi ve kentsel atık idaresini uygunlaştırma,
  • Ziraî atıkların yakılmasını, orman yangınlarını ve  kömür üretimi üzere kimi ziraî ormancılık faaliyetlerini azaltma.

Muharrir: Buse Uçar

Previous Article

ABD tahvil faizleri 3 yılın doruğuna çıktı

Next Article

Terra’nın Bitcoin rezervi 35.000 BTC’yi aştı

You might be interested in …