Orta Vadeli Program (OVP) ile 2024’ün son çeyreğinde uygulamaya geçmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik sistemi, işçi ve işveren kesiminden büyük eleştirilere maruz kaldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kıdem tazminatında fonlu sistemin önümüzdeki dönemde gündemdeki konular arasında olacağını yönelik açıklaması da eleştirileri daha da artırdı.
Eleştiriler:
- TÜRK-İŞ, ikinci basamak emeklilik sisteminin işçilerde endişe ve rahatsızlığa yol açtığını, kıdem tazminatının emekliliğin bir parçası haline getirilmemesi gerektiği belirtti.
- Bazı kesimler, tamamlayıcı emeklilik sisteminin (TES) devletin aşamalı şekilde devreden çıkartılıp sistemin özel emeklilik fonlarına devredilmesini amaçlayan bir model olduğunu, kıdem tazminatının tasfiye edilip, ikinci emeklilik vaadiyle TES’e devredileceğini savundu.
- İşçinin kıdem tazminatının özel şirketlere aktarılacağından dem vuruldu.
Eleştirilere yönelik tespitler:
- OVP’de; BES çatısı altındaki çalışanları kapsayan otomatik katılım sisteminden ve bu sisteme yapılacak işveren katkısından bahsediliyor; kıdem tazminatından bahsedilmiyor.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ise açıklamasında BES’ten bahsetmiyor, sadece kıdem tazminatındaki soruna dikkat çekiyor.
- Türkiye’de 2017 yılından beri, BES ve otomatik katılım ile ikinci basamak sistemi zaten uygulanıyor; 7 milyon çalışan da sistemin içinde.
- Özel şirketler, kıdem tazminatına karışmak istemiyorlar. Kıdem tazminatının özel emeklilik fonlarına devredileceği yönündeki iddialar, OVP ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamaları ile çelişiyor.
- Yapılan eleştiriler, tamamlayıcı emeklilik sisteminin işveren katkısı ile güçlendirilmesi ihtiyacını ortaya koyuyor.