Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kiracılık sektöründe, tahliye taahhütnameleri önemli bir yere sahip. Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan bu taahhütnameler, kiracının belirli bir tarihte taşınacağını garanti altına alıyor. Ancak, tahliye taahhütnamelerinin geçersiz sayılabileceği bazı durumlar da bulunuyor.
Tarih atılmamışsa geçersiz
Tahliye taahhütnamelerinin geçerli olabilmesi için bir tarih atılmış olması gerekiyor. Süre sınırını ortadan kaldırmak için bazı ev sahipleri taahhütnameyi tarih atmadan imzalatmak istiyor. Bu durumda, kiracı taahhütnameyi 30 günden daha önce imzaladığını ispat ederse anlaşma yine geçersiz oluyor.
30 gün içinde kullanılmazsa geçersiz
Ev sahipleri, tahliye taahhütnamesini en geç 30 gün içinde kullanmalı. Aksi takdirde, taahhütname geçersiz sayılıyor. Örneğin, kira sözleşmesi 1 Ocak 2024 tarihinde imzalanmışsa, ev sahibi tahliye taahhütnamesini en geç 31 Ocak 2024 tarihine kadar kullanmalı.
Aile konutuysa eşlerin imzası şart
Aile konutu olarak kiralanan bir taşınmazda, tahliye taahhütnamesinin eşlerden her ikisinin de imzası ile imzalanmış olması gerekiyor. Aksi takdirde, taahhütname geçersiz sayılıyor.
Önemli uyarılar
Kiracılar, imzalamış oldukları tahliye taahhütnamelerini mutlaka dikkatlice incelemeli. Tahliye taahhütnamesinin geçersiz sayılabileceği durumlar hakkında bilgi sahibi olmaları, hak kaybı yaşamalarını engelleyebilir.
Avukat Ali Osman Kahraman’dan uyarılar
CNN Türk’te yayınlanan bir haberde konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Ali Osman Kahraman, kiracıların şu anda imzalamış oldukları tahliye taahhütlerini, kira kontratlarını kesinlikle gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Kahraman, “Şu anda en çok duyduğumuz, gündeme gelen ihtilaflarda kira kontratlarıyla birlikte imzalanan tahliye taahhütnameleri var. Mutlaka ev sahipleri kendilerini garanti altına almak için kira kontratlarıyla tahliye taahhütnamesini aynı güne alıyorlar. Ev sahipleri eğer geçerli bir tahliye taahhütnameyse maksimum 30 gün içerisinde bunu kullanmalı. Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalı. Kontrat tarihinden sonraki bir tarihte imzalanmalı ve bununla ilgili bir tarih olmalı ve otuz gün içinde de kullanılmalı.” dedi.
Kahraman, aile konutu olarak kiralanan taşınmazlarda da eşlerin imzasının şart olduğunu belirterek, “Eğer burası bir aile konutuysa aile konutunda olan taraflardan biri kontratı imzalamışsa tahliye taahhütnamesindeki imzada eşin imzası yok ise bu tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor.” diye konuştu.