Investing.com – Reel efektif döviz kuru Mart ayında 54,01’e yükseldi. TL’deki paha kaybı ile Aralık ayında 48,10’a gerileyerek rekor düşük düzeye inen gösterge, Ocak’ta 52,37’ye ve Şubat’ta 53,92’ye çıkmasının akabinde Mart ayında da yükseldi.
Aralık ayında dolar karşısında 18,40’a gerileyen TL, öteki büyük paralar karşısında da tarihi düzeye gerilerken birçok gelişen ülke parası karşısında da paha kaybetmişti. Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığının Kur Muhafazalı Mevduat Sistemi uygulaması ile döviz mevduatlarından TL mevduatlara geçilmesi ve öbür tedbirlerle kurdaki oynaklığın azalmasıyla gerçek efektif döviz kuru da son 3 ayda taban düzeyden yükseldi. Hazine Bakanı Nureddin Nebati, Kur Muhafazalı TL Mevduatların büyüklüğünün 695 milyar TL’ye çıktığını açıkladı.
TCMB gerçek efektif döviz kurunu şöyle tanımlıyor: Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde kıymetli hisseye sahip ülkelerin para ünitelerinden oluşan sepete nazaran, Türk lirasının yüklü ortalama pahasıdır. Tartılar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Gerçek efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki bağıntılı fiyat tesirleri arındırılarak elde edilmektedir.
Muharrir: Deniz Engin