Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), petrol fiyatlarının varil başına neredeyse 100 dolara çıkmasının ardından yaşadığı düşüşün talebin azaldığına işaret ettiğini belirtti. UEA’nın Eylül ayına ilişkin “Petrol Piyasası Raporu”nda, arz korkularının yerini, yakıt temininin son yirmi yılın en düşük seviyelerine gerilediği ABD’de makroekonomik göstergelerin bozulmasına ve talebin yok olacağına dair işaretlere bıraktığını belitti.
Raporda, “Petrol fiyatlarının son aylarda önemli ölçüde düşmesinin başlıca nedeni, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve bunun sonucunda talebin azalmasıdır.” ifadeleri kullanıldı.
Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,6’dan yüzde 3,3’e düşeceği tahmin ediliyor. Bu düşüşte, ABD’de resesyon riskinin artması, Çin’de ekonomik yavaşlama ve Avrupa’da enerji krizinin etkili olduğu belirtiliyor.
Küresel yakıt tüketiminin bu yıl günde 2,3 milyon varil artarak günde 101,9 milyon varil gibi rekor bir seviyeye yükselme yolunda ilerlediği belirtilen raporda, ham petrol stoklarının Ağustos ayında 102 milyon varillik büyük bir düşüşle 2017’den bu yana en düşük seviyesine gerilediği ve stokların bu çeyrekte keskin bir şekilde azalmasının beklendiği açıklandı.
Rapora göre, ham petrol üretimi, Eylül’de bir önceki aya göre günlük 240 bin artarak 28 milyon 210 bin varile yükseldi. Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 580 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece, OPEC’in toplam petrol üretimi geçen ay günlük yaklaşık 33 milyon 790 bin varil olarak gerçekleşti.
Uluslararası ham petrol göstergesi Brent petrol fiyatlarının, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arzı kısması ve küresel yakıt tüketiminin rekor seviyelere yakın kalması nedeniyle Eylül sonunda varil başına 97 doların üzerinde 10 ayın en yüksek seviyesine yükseldiğini kaydeden UEA, petrol fiyatlarının, faiz oranlarının artmasının ekonomik büyümeyi ve talep büyümesini yavaşlatabileceği endişesi ile o dönemden bu yana yüzde 12 gerilediğini belirtti.
UEA raporunda, petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde de dalgalı bir seyir izlemesinin muhtemel olduğu kaydedildi. Ajans, “Küresel ekonomideki belirsizlikler devam ettikçe, petrol fiyatlarında oynaklığın devam etmesi muhtemeldir.” ifadeleri kullandı.