Müellif – Peter Nurse
Investing.com – Geçen haftaki güçlü istihdam raporu sonrasında ABD doları istikrar kazanırken Rusya’ya yönelik yeni yaptırım telaffuzları ile euro zayıfladı.
Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret yüklü sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi 98,612’ye geriledi.
Cuma günü Mart ayına ilişkin ABD istihdam raporu, iktisadın güçlü, iş piyasasının sıkı olduğunu teyit etti. Tarım dışı istihdam geçen ay 431.000 artış yaşarken iktisada 678.000 iş eklendiğini gösteren Şubat raporu artış istikametli revize edilerek 750.000 iş artışı yaşandığını gösterdi.
Ayrıyeten işsizlik oranı %3,6 ile iki yılın en düşük düzeyini görürken fiyatlar arttı. Bu da Fed’in Mayıs ayında daha yüksek faiz artışlarına taban hazırladı.
Bununla birlikte bu sonuç aslında bekleniyordu ve Fed fon vadeli süreçleri, gelecek ay 50 puanlık faiz artışı olacağı tarafında zati fiyatlandırıldı. 2 yıllık tahvil getirileri de buna karşılık yükselerek %2,5’a yaklaştı.
USD/JPY %0,2 artışla 122,72’ye yükseldi. ABD’nin daha yüksek faiz oranlarıyla ilgili beklentiler ve Japonya’nın faiz oranlarının taban düzeylerde kalması üzerine yen Mart ayında ağır kayıplar yaşamıştı ve artık yeniden düşüş gösterdi.
Öte yandan EUR/USD ikilisi, Moskova’ya yönelik yeni yaptırım telaffuzlarının tartısıyla %0,1 düşüşle 1,1044’e indi. Ukrayna, Rus güçlerinin Bucha kentinde savaş kabahati işlediğini söylerken Rusya’nın savunma bakanlığı bunu reddetti.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, AB’nin Rusya’dan gaz ithalatını yasaklama konusunu tartışması gerektiğini söyledi. Blok, ABD’nin baskılarına karşın şimdiye kadar bundan kaçınmıştı.
Rusya Avrupa’nın gaz gereksiniminin %40’ını karşıladığından bu tıp bir atağın Euro Bölgesi iktisadı üzerinde şiddetli sonuçları olacak ve euro ziyan görecektir.
GBP/USD %0,2 artışla 1,3133 olurken Avustralya Merkez Bankası toplantısı öncesinde AUD/USD %0,2 yükselerek 0,7513’ten alıcı buldu. USD/CNY 6,3634’te sakin kalırken anakara Çin’in piyasaları resmi tatil münasebetiyle kapalı.
Enflasyon açıklanmadan evvel USD/TRY ikilisi %0,1 artış yaşayarak 14,7037’ye çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısı altında olan Türkiye Merkez Bankası, son üç aydır faizleri artırmamayı seçiyor. Bu da faizler fiyatlara nazaran ayarlandığında dünyanın en düşük oranları olduğu manasına geliyor.