Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Sempozyumda, iş dünyasının yargı sisteminden beklentileri ve tahkim gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaşmasının önemi ele alındı.

Yabancı sermaye yatırımı 10 milyar dolara ulaştı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımının, hükümetimizin tahkimi ulusal mevzuatımıza eklemesinin etkisiyle yıllık ortalama 10 milyar dolarlar seviyesine çıktığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, “Tahkimin iş dünyası açısından önemli bir konu. Biz iş adamları olarak iş bağlantılarımızı kurarken güvencede olmak isteriz. Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkede bunu yaptığınızda bu risk daha da büyür. Herhangi bir ihtilaf durumunda, tahkim gibi kuralları baştan net olarak konulmuş bir başvuru merciinin bulunması tüm tarafları korur. O ülkeyi, iş adamları nezdinde daha cazip kılar. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir.” dedi.

İş dünyasının güveni arttı

Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için daha cazip bir ülke haline geldiğini gösteriyor. Tahkim gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaşması, iş dünyasının hukuk sistemine olan güvenini artırıyor. Bu da, daha fazla yatırımın Türkiye’ye gelmesine katkı sağlıyor.