AB yaptırımları, Musk’ın anketi, Fed konuşmacıları, ISM – Piyasalarda neler oluyor?

Muharrir – Geoffrey Smith 

Investing.com – AB Rus gücüne yaptırım uygulamanın zorluğundan tekrar kaçıyor. Elon Musk Twitter’da (NYSE:TWTR) pasif bir yatırımcı olacak üzere durmuyor. Fed yetkililerinin yapacağı konuşmalardan evvel pay senetleri güne düşüşle başlayacak. Enflasyon baskıları gelişmekte olan piyasaları sarsmaya devam ediyor.

İşte 5 Nisan Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. AB tekrar görmezden geliyor

Avrupa Birliği, Rus birlikleri tarafından işlenen vahşet raporlarının kıtayı sarsmasından bir gün sonra Rusya’ya değerli maliyetler yükleme zorluğundan bir kere daha kaçındı.

Birçok raporun aktardığı diplomatik kaynaklar, blokun yeni yaptırım paketinin Rusya’ya günlük 1 milyar dolarlık ihracat geliri sağlamaya devam ederek petrol ve doğalgaz akışına müsaade vereceğini gösterdi. AB bu kaynaklar yerine sırf kömür ithalatını durduracak ve AB’den Rusya’ya 10 milyar euro (11 milyar dolar) bedelindeki makine ve öteki ekipman ihracatını yasaklayacak.

AB ayrıyeten yılda yaklaşık 5,5 milyar dolar bedelindeki Rusya ve Belarus’tan gelen potasyumlu gübre, ahşap, kimyasallar, beton ve kimi besin hususlarının ithalatını da yasaklayacak. Ayrıyeten yaptırım listesine birkaç iş insanı ile siyasi şahsiyeti daha ekledi. Bununla birlikte paket, Almanya ve Macaristan’ın direnişi nedeniyle Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Kurulu’ndan gelen tekliflerin hayli gerisinde görünüyor.

2. Elon Musk: pek de pasif olmayan bir hissedar

Twitter’ın yeni hissedarı çok uzun müddet ‘pasif’ kalamadı. Elon Musk çabucak 80 milyon kişilik takipçi listesine anket yaparak Twitter’ın kendi idaresinin ısrarla karşı çıktığı bir ‘düzenleme butonu’ getirilip getirilmemesini sordu. Anket Musk’ın kendi tercihi lehine 3:1 oranında sonuç verdi.

Musk’ın hareketleri, CEO Parag Agrawal’a karşı nüfuzuyla ilgili örtük ince bir ikaz niteliği taşıyor. Bununla birlikte SEC kurallarına nazaran hedefleriyle ilgili çok ayrıntı vermeden değişim tarafında faal kampanya yürütmesine müsaade verilmiyor.

Twitter Pazartesi günü tarihinin en düzgün günün yaşayarak Musk’ın pay alımı haberinden sonra %27 yükseldi. Günü 2021 satışlarının yaklaşık sekiz katı yüksek bir pahayla bitirdi. Şirket, pandemi tesiri azaldıkça dijital reklamcılıktaki patlamayı fırsata çeviremediği için son iki yılda da ziyan etti.

3. Borsa Fed konuşmaları öncesinde düşüşle açılacakken ISM’nin imalat dışı raporu paylaşılacak

ABD borsaları Avrupa’daki jeopolitik tansiyonlar ve Çin’de artan olay sayılarının oluşturduğu bir tabanda kazanmaya devam edemedi ve güne düşüşle başlamaya hazırlanıyor. Jamie Dimon’un JPMorgan (NYSE:JPM) hissedarlarına yaptığı, Rusya’daki mümkün ziyanla ilgili ikaz da çeyreklik kar döneminin başlangıcına gölge düşürdü.

Dow Jones 103 puan düşerken S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri de misal düşüşler yaşadı.

Bugün Lael Brainard ve New York Fed Lideri John Williams başta olmak üzere Fed yetkililerinin konuşmaları olacak. Bölgesel Fed liderleri ortasında en güvercin olarak düşünülen Minnesota Fed Lideri Neal Kashkari de Brainard’la tıpkı vakitte konuşma yapacak. Bugün bir de Arz İdare Enstitüsünün (ISM) aylık imalat dışı endeksi paylaşılacak.

4. Gelişmekte olan piyasalar geriliyor

Enflasyon tüm dünyada hissedilmeye devam ediyor. Peru, besin ve güç fiyatlarıyla ilgili protestoların şiddete dönüşmesinden sonra başşehrinde inanılmaz hal ilan etti.

Sri Lanka’nın maliye bakanı ise son iki yılda ağırlaşan borç yükü ve turizm gelirlerindeki çöküşün yarattığı krizle baş edemeyerek misyona geldikten yalnızca bir gün sonra istifa etti.

Artan besin ve güç fiyatlarının baskısı tartışmasız en çok, Rusya ve Ukrayna’nın buğday ithalatına bağımlı olan Kuzey Afrika’da hissedildi. Tunus cumhurbaşkanı Pazartesi günü parlamentoyu feshederek çalkantılı iç problemleri denetim altına almak için ülkeye tek adam iktidarına gerçek geri bir adım attırdı. Türkiye’de ise geçen hafta paylaşılan datalara nazaran enflasyon oranı şu an %61’de seyrediyor.

5. Petrol Çin’deki meseleleri umursamadı, gözler API raporunda

Ham petrol, Çin talebiyle ilgili kaygıları dikkate almayarak tekrar yükseldi. Hem de COVID-19 kaynaklı karantinaların yurtiçi seyahat kesimi üzerindeki tesirlerini gösteren bilgilere karşın. Mahallî medya raporlarına nazaran Çing Ming şenliğinin başında hava seyahatini kullanan kişi sayısı yıllık bazda %87 azaldı. Şanghay ise karantinayı belgisiz bir formda uzatarak 25 milyon kişiyi konuta kapattı.

WTI %1,2 artışla 104,56 dolar olurken Brent %1,1 yükselerek 108,71 dolara ulaştı.

AB’nin yeni yaptırımları, Rus gemilerinin Avrupa limanlarına gelmesini yasaklayarak petrol ihracatını bir nebze zorlaştıracak. Fakat tankerlere yeni bayrak çekerek yaptırımların üstesinden gelmek güç görünmüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık stok datalarını her zamanki saatinde paylaşacak.

Previous Article

TL’nin gerçek pahası Mart’ta yükseldi

Next Article

Romanya Merkez Bankası faizi 8 yılın en yüksek düzeyine çıkardı

You might be interested in …