ABD’li kahve zinciri Starbucks’ın hisseleri, 16 Kasım’dan bu yana aralıksız olarak düşüş gösteriyor. Şirketin hisseleri, bugün TSİ 20.00 itibarıyla yüzde 1’den fazla değer kaybederek 12 günle şirketin 1992’de gerçekleşen halka açılmadan bu zamana kadarki en uzun düşüş serisini gördü.

Şirketin hisselerinin bu kadar sert düşmesinin arkasındaki nedenleri, çalışma şartlarındaki gerilim, sosyal medya tartışmaları ve Çin’deki yavaşlama olarak sıralamak mümkün.

Çalışma şartlarındaki gerilim

Starbucks’ın ABD’deki yüzlerce şubesinin çalışanları, 16 Kasım’da çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle greve gitmişti. Grev, şirkete yönelik bir boykota da yol açmıştı.

İşçiler, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve kötü çalışma koşullarından şikayet ediyordu. Şirket, greve karşı sert bir tutum sergilemiş ve işçileri işten atmakla tehdit etmişti.

Sosyal medya tartışmaları

Starbucks’ın, işçi sendikasının X sosyal medya platformunda, “Filistin ile Dayanışma!” paylaşımında bulunmasının ardından sendikayı dava etme kararı da tartışmalara neden olmuştu.

Şirketin bu kararı, sosyal medya platformlarındaki eylem çağrılarıyla birlikte bir dizi boykota yol açmıştı.

Çin’deki yavaşlama

Starbucks’ın hisselerinin düşüşü, şirketin Çin’deki yavaşlamasından da kaynaklanıyor. Şirketin Çin’deki satışları, COVID-19 salgını ve ekonomik durgunluğun etkisiyle geçen yıla göre yüzde 10’dan fazla geriledi.

Çin menşeli kahve zinciri Luckin Coffee’nin yoğun taleple hızla büyümesi de Starbucks için rekabet baskısı oluşturuyor.

Starbucks hisselerinin bu kadar sert düşüşü, şirketin geleceğini tehdit ediyor. Şirketin, bu zorlukların üstesinden gelmek için çalışma şartlarında iyileştirmeler yapması, sosyal medya tartışmalarını çözmesi ve Çin’deki pazar payını koruması gerekiyor.