Barış görüşmeleri doları düşürüp euroyu desteklerken yen toparlandı

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmelerinde görülen ilerleme işaretleri, risk hissiyatını destekleyerek güvenli liman talebine zarar verdi ve euro destek görürken ABD doları düşüş gösterdi. Japonya’da resmi müdahale korkuları ise yene değer kazandırdı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,3 düşüşle 98,170’e geriledi.

Bunun dışında Salı günü İstanbul’da yapılan görüşmelerin sonucunda Rusya, Kiev civarındaki askeri faaliyetleri azaltma sözü verirken Ukrayna tarafsız bir konumda olmayı teklif etti. Bu gelişmeler savaşın bitebileceğine dair umutları artırırken EUR/USD %0,3 yükselerek 1,1116’dan işlem gördü.

Ukrayna’daki savaşın ekonomik sonucuyla ilgili korkular, son haftalarda euroya zarar vermişti.

Bununla birlikte tek dövizin yaşadığı son artışlar, Rusya’nın niyetleriyle ilgili şüphecilik ve ABD Hazine getirilerindeki sert yükselişler nedeniyle kısa ömürlü olabilir.

ING analistleri, “USD-EUR kısa vadeli swap oranı arasındaki farkta yaşanan önemli büyüme nedeniyle EUR/USD paritesinin büyük bir düzeltme yapamamasının ardından parite kısa vadede aşırı değerli görünüyor.” dedi. “Mevcut kısa vadeli gerçeğe uygun değerin, şu anda 1,07-1,08 bölgesinde olduğunu tahmin ediyoruz.”

Öte yandan Japonya Merkez Bankasının, 10 yıllık getiri hedefini %0,25’te tutmak için bu hafta tahvil almasının ardından sert yükselişler yaşayan USD/JPY, %0,9 düşüşle 121,72 oldu. Banka, sıkılaştırıcı para politikası izleyen dünya merkez bankalarının, özellikle de Fed’in aksine para politikasını çok genişlemeci olarak yürütüyor.

Banka Yöneticisi Haruhiko Kuroda ve Başbakan Fumio Kishida arasındaki bir toplantı, yetkililerin yendeki düşüşün miktarı konusunda endişeli olduğu spekülasyonlarına yol açtı.

ING ekledi; “Tahvil getirileri yükseliş baskısını sürdürdüğü sürece yenin çok kırılgan olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Japonya’nın JPY’deki volatiliteyi düşürmek için harekete geçtiğine dair göstergeler, bir nebze destek olabilir ancak bu ikincil bir faktör gibi duruyor.”

Fed’in sonraki toplantıda faizleri çeyrek puan yerine yarım puan artıracağı yönündeki beklentiler artıyor. Yatırımcılar bugünkü verileri bu gözle inceleyecek.

Çarşamba günü Mart ayına ait ADP tarım dışı istihdam değişimi verileri paylaşılacak. Tahminler şirketlerin 450.000 iş eklediği yönünde. Dördüncü çeyrek GSYH raporu, %2,3 olan bir önceki aya göre %7,1 olarak bekleniyor.

Ukrayna barış görüşmelerinde ilerleme olduğu algısı üzerine GBP/USD %0,3 değer kazanarak 1,3121’e yükseldi. Ayrıca İngiltere’de Mart ayında market fiyatları, on yılın en hızlı yıllık temposunda artarak İngiltere Merkez Bankasının, enflasyonla mücadelede faiz artırmaya devam edeceğini gösterdi.

AUD/USD %0,3 artışla 0,7527 olurken USD/CNY %0,1 düşüşle 6,3564’e geriledi.

Previous Article

Almanya, Rusya’dan gelen arzın kesileceği dehşetiyle acil durum planlarını faaliyete geçirdi

Next Article

Avrupa borsaları, kuşku ortamında büyük oranda düşüş yaşadı

You might be interested in …