Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türk ekonomisinde atılan adımların etkilerinin görülmeye başlandığını belirterek, “Yabancı sermaye akıyor, yabancı yatırımcıların dönüşünün sinyalini veriyor ve rezervlerin yeniden inşasına yardımcı oluyor” dedi.

Selim, EBRD’nin bugün açıklanan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 3.5’e yükseltmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Selim, büyüme tahmininin yükseltilmesinin, çalışan ve emekli maaşlarındaki artışlar, EYT, hükümet destekli garantiler, bankaların kredi artışlarını sağlayan borç verme hedefleri, seçim öncesi mali teşvikler ile 6 Şubat depremleri sonrası toparlanma ve yeniden yapılanma harcamalarındaki artıştan kaynaklandığını anlattı.

Selim, ayrıca, politika faiz oranlarında art arda yapılan artışlar, katma değer ve diğer vergilerde artışlar ve lirayı korumaya yönelik müdahalelerin azaltılması gibi yeni tedbirlerle cari açığın düşürülmesi ve döviz rezervlerinde yeniden yapılanma sağlamasının beklendiğini belirtti. Selim, tedbirlerin bazı etkilerinin şimdiden görülmeye başlandığını belirterek, “Turizm gelirlerinin de güçlü şekilde artmasıyla Temmuz 2023’te, Ekim 2021’den beri ilk aylık cari fazla oluştu. Yabancı sermaye akıyor ve yabancı yatırımcıların dönüşünün sinyalini veriyor ve rezervlerin yeniden inşasına yardımcı oluyor.

Türkiye’nin uzay ve savunma, enerji ve doğal kaynaklar gibi farklı sektörlerde de Körfez ülkelerinden 50 milyar dolar seviyesinde yatırım alabilmesi, Türkiye ekonomisine olumlu yansıyacak. Aynı zamanda, yatırımcıların ve onların güveninin cezbedilmesi ve sürdürülmesi için Ortodoks ekonomi politikasına geçişin sürdürülmesi hayati önem taşıyor. Yatırımcıları çekmeye devam etmek için makroekonomik istikrarı sürdürmek ve daha sürdürülebilir bir büyüme sağlamaya ihtiyaç var. Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyelinin sağlanması için çözülmesi gereken sistemik sorunlara da odaklanmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.