Alman finans şirketi Allianz, son Küresel Servet Raporu’nda 2022’nin küresel servet için bir “dönüm noktası” olduğunu açıkladı. Rapora göre, 2022, varlık fiyatlarının düşmesi ve dünya genelinde tasarrufların azalması nedeniyle tasarruf sahipleri için son derece kötü bir yıl oldu.

Küresel servet 2022’de yüzde 2,7 oranında düştü

Rapora göre, 2022’de küresel hanehalkı finansal varlıkları bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,7 oranında düştü. Bu, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük düşüş. Kayıp toplam 6,6 trilyon euroya ulaştı.

En büyük kayıp Kuzey Amerika’da

En büyük kayıp Kuzey Amerika’da gerçekleşti. Kuzey Amerika’da hanehalkı finansal varlıkları yüzde 6,2 oranında düştü. İkinci sırada Batı Avrupa yer aldı. Batı Avrupa’da hanehalkı finansal varlıkları yüzde 4,8 oranında düştü.

Asya nispeten güçlü büyüme kaydetti

Asya ise nispeten güçlü büyüme kaydetti. Çin’in hanehalkı finansal varlıkları yüzde 6,9 oranında büyüdü. Japonya hariç Asya’nın geri kalanında ise büyüme yüzde 4,5’i aştı.

En çok menkul kıymetler zarar gördü

Hisse senedi ve tahvil gibi menkul kıymetler en çok zarar gören yatırımlar oldu. Menkul kıymetler toplamda yüzde 7,3 oranında düştü. Sigorta ve emeklilikle ilgili yatırımlar ise yüzde 4,6 oranında zarar gördü. Banka mevduatları ise yüzde 6 oranında büyüdü.

Enflasyon tasarrufları yedi

Enflasyon da hanehalkı finansal varlıklarını olumsuz etkiledi. Enflasyon, nominal servet artışının neredeyse üçte ikisinin tüketilmesine yol açtı.

2023’te toparlanma bekleniyor

2022’deki düşüşün ardından, küresel finansal varlıkların bu yıl büyümeye dönmesi bekleniyor. Allianz, 2023 yılında küresel finansal varlıkların yüzde 6, önümüzdeki üç yıl içinde ise yüzde 4 ila 5 civarında büyüyeceğini tahmin ediyor.