Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, İsrail ile ticaret durmasına rağmen Türkiye’nin tohumda herhangi bir dışa bağımlılığının olmadığını net bir şekilde ifade etti. Güler, tohumculuk sektörünün son yıllarda gösterdiği gelişmelerle birlikte Türkiye’nin tohumda ihracatçı bir ülke konumuna geldiğini vurguladı.

İsrail’den İthalat Azalıyor:

İki ülke arasında tohum ticareti 1990’lı yıllarda başlamış olsa da, Güler’in açıklamasına göre, son yıllarda İsrail’den yapılan tohum ithalatı önemli ölçüde azaldı. 2017’de yüzde 5 olan bu oran 2022’de yüzde 2,51’e, geçen yıl ise yüzde 1,96’ya geriledi.

Türkiye Tohumculuk Sektöründe Güçlü:

Güler, Türkiye’nin tohumculuk sektörünün tecrübe ve sermayesiyle uluslararası şirketlerle rekabet edebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Sektörün rakip ülkelere göre daha genç sayıldığını ve hızla geliştiğini belirten Güler, Türkiye’nin birçok tarım ürününde tohumda yüzde 100’e yakın bir yeterlilik oranına sahip olduğunu ifade etti.

Bazı Ürünlerde İthalat:

Şekerpancarı, patates, mısır, ayçiçeği ve bazı kışlık sebze türleri gibi ana vatanı Türkiye olmayan ürünlerde hala ithalat yapıldığını belirten Güler, bu ürünlerde de dışa bağımlılığın azaltılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Artan Meyve-Sebze İhracatında Tohumların Payı:

Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatındaki artışta da kaliteli tohumlukların ve çoğaltım materyallerinin kullanılmasının önemli rol oynadığını vurgulayan Güler, bu başarının tohumculuk sektörünün gelişmesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkiye tohumculuk sektörü son yıllarda önemli bir atılım içerisinde ve bu alanda dışa bağımlılık giderek azalıyor. Güler’in açıklamaları da bu gelişmeyi net bir şekilde ortaya koyuyor. Tohumda kendi kendine yeten bir Türkiye için çalışmaların devam edeceği ve bu hedefe ulaşılacağı aşikar.