Türkiye’nin turizm sektörü, 2023 yılında beklenmedik bir düşüş yaşıyor. Haziran ve temmuz aylarında otellerdeki doluluk beklentilerin altında kaldı. Ege’de yüzde 65-70, Akdeniz’de ise yüzde 75-80’lik doluluk oranları görülüyor. Dış pazardan yaşanan kaybın iki nedeni var. Birincisi dünyada pandemi sonrası turizmde patlama yaşandı ancak bu yıl geçen yıla göre daha az kişi seyahat ediyor. İkinci neden ise ülkemiz yerine başka ülkeleri tercih eden tatilciler var. Fiyatlar bunda etkili. Özellikle Mısır fiyat avantajıyla tercih ediliyor.
Döviz kurundaki artış ve enflasyona rağmen mayıs ayındaki fiyatlar korunuyor. Bu yerli turist için ekim ayına kadar bir fırsat gibi görünüyor. Ağustos ayı ile birlikte geçen yılın üstünde talep olmasını bekleniyor. Sektör, son dönemdeki kaybı önümüzdeki aylarda telafi etmek için çalışıyor.
Yabancı turist:
Dış pazardan yaşanan kaybın iki nedeni var. Birincisi dünyada pandemi sonrası turizmde patlama yaşandı ancak bu yıl geçen yıla göre daha az kişi seyahat ediyor. İkinci neden ise ülkemiz yerine başka ülkeleri tercih eden tatilciler var. Fiyatlar bunda etkili. Özellikle Mısır fiyat avantajıyla tercih ediliyor.
Yerli turist:
Yerli turistte kişi sayısında bir düşüş yaşanmıyor. Ancak geceleme sayısında bir gerileme var. Örneğin Jolly Tur’un iç pazardaki geceleme ortalaması 5,7 iken 4.6’ya düştü.
Oteller:
Otellerin yüzde 90’ının son dönem eklenen maliyetleri fiyatlara yansıtmadığını ifade eden Mete Vardar, “Yabancı turist talebindeki azlığı iç pazar misafirinin değerlendirebilmesi ve en uygun fiyatları kullanabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Turizm sektörü, artan maliyetler nedeniyle desteğe ihtiyaç duyuyor. KDV’de, kurumlar vergisinde ve personel giderlerimizde ortaya çıkan artışların yanı sıra diğer maliyetlerde de bir artış söz konusu. Sezonun ortasında fiyat artışına gidilmemesi, yerli turistin gönlünce hak ettiği tatili yapabilmesi için devletimizin desteğine ihtiyacımız var.