Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cezayir’de düzenlenen 19. Uluslararası Bayındırlık Fuarı’na katıldı. Etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Cezayir arasındaki ulaştırma ve altyapı alanındaki ilişkiler, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası konulara değindi.

Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkiler

Uraloğlu, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini belirterek, “İki ülke Cumhurbaşkanları eş başkanlığında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin her alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir platform görevi gördüğünü” söyledi.

Ulaştırma ve altyapı alanında da iki ülke arasında önemli bir iş birliği potansiyeli olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, “Altyapıdan denizciliğe, karayolu ve demiryolu taşımacılığından gemi inşa alanına kadar Bakanlığımız görev alanına giren pek çok konuda ülkelerimiz arasında önemli bir iş birliği potansiyeli mevcuttur” dedi.

Kalkınma Yolu Projesi

Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu arasında artan ticarete daha fazla ulaşım altyapısı sağlamayı amaçladığını belirterek, “Özellikle Doğu-Batı bağlantısını geliştirmek amacıyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Orta Koridorun demiryolu bağlantısı sağlanmıştır. Ayrıca, Hazar Denizi’ni doğrudan Türkiye’ye bağlayacak olan Zengezur Koridoru’nun inşasıyla ilgili çalışmalar devam etmekte ve bölgemizin barış projeksiyonu olarak desteklenmektedir” açıklamasında bulundu.

Uraloğlu, bu kapsamda hayata geçirilen Kalkınma Yolu Projesi’ne de değinerek, “Kalkınma Yolu Projesi, Batı Afrika’dan Güney Asya’ya ve Ortadoğu’yu da içine alan bölge ile Avrupa ve Orta Asya’ya arasındaki erişimlerde yük taşımacılığı için ciddi kolaylıklar sağlayacaktır” dedi.

Uraloğlu, “Mesela, Güney Asya’daki bir yük Irak’ın Faw Limanı’ndan sonra tek gümrük noktası geçişi ve mod değiştirmeden Avrupa sınırlarına ulaşacaktır. Keza, Basra Körfezi ile Cezayir de farklı bir güzergâh ile birbirine bağlanmış olacaktır. Keza, Basra Körfezi ile Cezayir de farklı bir güzergâh ile birbirine bağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Filistin meselesi

Uraloğlu, Filistin-İsrail savaşına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek, okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor” dedi.

Uraloğlu, “Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız. Filistin için kalıcı çözümü tesis etmek zorundayız. Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgedeki normalleşme çabaları sonuçlanmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Uraloğlu, Cezayir’deki temaslarının verimli geçtiğini belirterek, “Cezayirli paydaşlarla mevcut taşımaların geliştirilmesi ile yeni hat ve koridorlar üzerinde çalıştıklarını” söyledi. Bakan Uraloğlu, “İş birliğimizin bir üst seviyeye taşınmasını hedefliyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.