Petrol fiyatları, Orta Doğu’da yaşanan gerilimin artma olasılığıyla altı aydaki en büyük yükselişinin ardından sakinleşti. Ancak, riskler devam ediyor.

Petrol fiyatlarının yükselişi

ABD ham petrolü, piyasaların Cumartesi günü başlayan İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmayla Pazartesi günü yüzde 4,3 yükseldikten sonra varil başına 86 dolar civarında işlem gördü. İsrail, Gazze’ye havadan ve denizden saldırırken 300 binden fazla yedek askerden oluşan bugüne kadarki en büyük seferberliğini duyurdu ve Başbakan Benjamin Netanyahu “Ortadoğu’yu değiştirme” sözü verdi.

Petrol fiyatlarının sakinleşmesi

Çatışmanın ardından petrol fiyatlarının yükselişi devam etmedi. Salı günü, ABD ham petrolü yüzde 1,3 düştü ve varil başına 84,2 dolarda işlem gördü.

Petrol fiyatlarının yükselişinin nedenleri

Petrol fiyatlarının yükselişinin birkaç nedeni var. Birincisi, çatışmanın Orta Doğu’da arz kesintilerine yol açabileceği endişesi. İkincisi, çatışmanın küresel ekonomiyi sarsabileceği endişesi. Üçüncüsü, çatışmanın petrolün volatilitesini artırması.

Petrol fiyatlarının yükselişinin etkileri

Petrol fiyatlarının yükselişi, tüketiciler ve işletmeler için maliyetleri artırabilir. Ayrıca, küresel ekonomiyi yavaşlatabilir.

Petrol fiyatlarının sakinleşmesinin nedenleri

Petrol fiyatlarının sakinleşmesinin birkaç nedeni var. Birincisi, çatışmanın henüz ciddi bir arz kesintisine yol açmadığı anlaşılıyor. İkincisi, küresel ekonomik büyümeye dair endişeler artıyor. Üçüncüsü, piyasalar çatışmanın kısa sürebileceğini tahmin ediyor.

Petrol fiyatlarının gelecekteki riskleri

Petrol fiyatlarının gelecekte yükselme riski devam ediyor. Çatışma uzamaya devam ederse veya başka arz kesintilerine yol açarsa, petrol fiyatları yükselebilir. Ayrıca, küresel ekonomik büyüme yavaşlarsa, petrol fiyatları baskı altında kalabilir.